avatar

2024-2025 YKS KONTENJANLARI HK

DUYURU

 

 

2024-2025 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI KKTC İÇİN BELİRLENEN YKS LİSANS, ÖN LİSANS, ÖZEL YETENEK VE YÜKSEK LİSANS, DOKTORA KONTENJANLARI

 

 

         2024-2025 eğitim-öğretim yılı için Bakanlığımız, Devlet Planlama Örgütü ve İstatistik Kurumu tarafından yapılan çalışma sonucunda ve öğrencilerimizin talepleri alınarak “T.C. Yükseköğretim Kurulu’na (YÖK)” iletilen KKTC kontenjan taleplerimizin YÖK Genel Kurulunda incelenmiş ve KKTC liselerinden mezun öğrencilerimiz için (çift uyruklular dahil) lisans düzeyinde 300, ön lisans düzeyinde 70, özel yetenek düzeyinde 60, yüksek lisans düzeyinde 77 ve doktora düzeyinde 57 kontenjan ayrılması uygun görülerek tarafımıza bildirilmiştir.

         Ön lisans, lisans, özel yetenek, yüksek lisans ve doktora düzeyleri için geçen yıl toplam 400 kontenjan ayrılırken, bu toplam bu yıl için 564 olmuştur. YÖK Başkanlığı ülkemiz öğrencileri için geçen yıla göre %41 oranında artışlı kontenjan ayırmıştır. Kontenjanlarda yaşanan artış oranı 2023-2024 eğitim-öğretim yılında %9.58 iken, 2024-2025 eğitim-öğretim yılında %41’e çıkmıştır. Bu durum, öğrencilerimizin tercih edebilecekleri program çeşitliliği açısından oldukça önemlidir. Kontenjanlarda yaşanan bu artış; yükseköğretime yeni başlayacak öğrencilerimiz ile bilim insanı olma yolunda ilerlemek isteyen gençlerimiz adına bizleri mutlu etmiştir.

KKTC için ayrılan lisans ve ön lisans kontenjan alanları ve bu kontenjan alanlarının yer aldığı üniversiteler YKS 2024 “Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nda” yer alacaktır. Üniversitelerin bünyesinde yaşanabilecek bazı değişikliklerden dolayı YÖK, kontenjanlarda birtakım değişikliklere gidebilir.

Özel yetenek, yüksek lisans, doktora düzeyinde kontenjanlara başvuracak adayların Bakanlığımız Yüksek Öğrenim ve Dışilişkiler Dairesi’nden uygunluk belgesi alması gerekmektedir. Uygunluk belgesi alacak adaylar; KKTC Kimlik Fotokopisi, KKTC Lise Diploması Fotokopisi ve İkametgah Belgeleri ile MEB Yüksek Öğrenim ve Dışilişkiler Dairesi’ne başvurabilirler. Lisans ve ön lisans düzeyinde başvuru yapacak adayların ise Bakanlığımızdan uygunluk belgesi almasına gerek yoktur. Lisans ve ön lisans düzeyine başvuru yapacak adaylar YKS 2024 “Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’ndan” yararlanarak tercihlerini yapabileceklerdir.

KKTC liselerinden mezun öğrencilerimiz için belirlenen kontenjan alanları, sayılar ve üniversiteler ekteki tablolarda yer almaktadır.

Tüm öğrencilerimize eğitim hayatlarında başarılar dileriz.

 

NOT. LİSTE DETAYLARINA ÖNEMLİ BİLGİLER, HABERLER, DUYURULAR BÖLÜMLERİNEN ULAŞABİLİRSİNİZ.


Yayın Tarihi: 07 Jun 2024